De geschiedenis van het web

Op deze webpagina kun je meer lezen over het ontstaan van het web.

Video

Audio

Top 10 zoekmachines

Hieronder een lijst met de top 10 zoekmachines ter wereld.
Bron

  1. Google
  2. Bing
  3. Yahoo
  4. Baidu
  5. AOL
  6. Ask.com
  7. Excite
  8. DuckDuckGo
  9. WolframAlpha
  10. Yandex

Het ontstaan

Het concept van het World Wide Web is ontwikkeld vanaf 1989 door Tim Berners-Lee, een softwareontwikkelaar van de gebruikersondersteuningsafdeling van CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Genéve, en zijn projectmanager Robert Cailliau. Hun doel was om het makkelijker te maken om informatie te delen binnen het CERN. Ze bedachten hiervoor een Wikipedia-achtige omgeving, waarin documenten direct over het internet te bekijken en te wijzigen zijn. Ook moest het mogelijk worden om snel naar andere relevante documenten te klikken.
Tim Berners-Lee verwoorde dit als volgt: The original idea of the web was that it should be a collaborative space where you can communicate through sharing information..
In november 1990 was het concept ver genoeg ontwikkeld om er een formeel project van te maken. Op 6 augustus 1991 poste Tim een kort overzicht over het project op de nieuwsgroep alt.hypertext. Hiermee werd het project voorgesteld aan het grote publiek, en daarom wordt deze datum ook gezien als de geboortedatum van het wereldwijd web.

WorldWideWeb

WorldWideWeb (aan elkaar) was de naam voor het project, voor de software die Berners-Lee ervoor schreef (op de NeXT, een computer bedacht door Apple oprichter Steve Jobs), en voor het geheel van documenten dat via deze software beschikbaar werd gesteld. Daarna werd de code omgezet naar C, zodat ook voor andere platforms ook software geschreven kon worden.
Het Amerikaanse NCSA maakte op basis van deze code in 1992 de grafische webbrowser Mosaic, die de doorbraak voor het Web betekende. Het ontwikkelde ook eigen webserversoftware (NCSA HTTPd) en voerde tal van innovaties door. Binnen een jaar steeg het aantal webservers van een handjevol naar duizenden en werd het Web een standaardvoorziening die even belangrijk was als e-mail. Zowel de code van CERN als die van NCSA waren open source, waardoor het ook voor derden relatief gemakkelijk was om software voor het Web te ontwikkelen.
Wellicht de grootste partij die aan de slag ging met deze software was Microsoft. In 1995 schreef Bill Gates een memo over het belang van het internet. Niet veel later lanceerde hij Internet Explorer.

"Perhaps you have already seen memos from me or others here about the importance of the Internet. I have gone through several stages of increasing my views of its importance. Now I assign the Internet the highest level of importance. In this memo I want to make clear that our focus on the Internet is crucial to every part of our business"

- Bill Gates